ספות הן מהרהיטים החשובים והיקרים ביותר בכל בית, בייחוד כאשר מבצעים את הבחירה האסתטית והמומלצת עד מאד של רכישת ספות עור. מי שיש לו ספות מהסוג הזה, על היתרונות המגוונים שלהן, ירצה לעשות הכל כדי לשמור עליהן לאורך זמן. הבעיה היא שלא כולם יודעים את חוקי המשחק, ולכן כל ניסיון לניקוי של הספה עלול להביא ליותר נזק מתועלת.
במה משתמשים לשם ניקוי ספות עור?
ניקוי ספות עור כולל מספר תפיסות שמאפיינות בעלי בתים רבים בישראל, אבל בפועל אינן נכונות. הראשונה היא שימוש באמצעי "קסם" דוגמת ספוג פלא או סקוץ' ברייט במטרה להסיר כתמים, למשל של עטים. במקרים האלה עלולים לפגוע בספה בצורה אנושה, ופשוט להביא לכך שהכתם יהיה גדול יותר וגם בולט יותר. חשוב להימנע גם מפתרונות ניקוי שמתאימים במצבים אחרים, דוגמת שימוש בחומץ חזק או במוצרי ניקוי מבוססי אלכוהול.
תחת זאת, ניקיון נכון של ספות מעור צריך להתבסס על מספר שלבים עיקריים. הראשון הוא שאיבה של האבק מהספה באמצעות שואב אבק, שרצוי שיהיה בעל מברשת רכה ככל האפשר. רק אחרי ששואבים את האבק אפשר להתקדם לשלב הבא, והוא העברת מטלית לחה (לא לחה מדי) על גבי הספה. מיד אחרי שמשתמשים במים וגם בקצת סבון לניקוי הספה – השימוש בסבון הוא עבור עור איכותי בלבד – חשוב לייבש אותה. מכיוון שמים בכמות גדולה עלולים לפגוע בספה, וכך גם מים שנשארים על גביה לאורך זמן, יש להקפיד על ייבוש מהיר.
שאלה נוספת ששואלים רבים נוגעת לכדאיות השימוש במרכך עור. ברמה הכללית, מרכך עור בהחלט מומלץ עבור כל סוגי הספות, אם כי יש להשתמש בו רק כחצי שנה לאחר ששואבים את הספה ומנקים אותה. החומר צריך להישאר על גבי הספה כרבע שעה, ולאחר מכן יש לשפשף אותו בצורה עדינה עם מטלית, וללא מים.
כך שומרים על הספה לאורך זמן
דרך טובה אחרת לשמור על הספה היא פשוט להימנע מה"אויבים" העיקריים שלה, שעלולים לחולל בה נזקים שקשה מאד לתקן לאחר מעשה. הראשון שבהם הוא קרני השמש, שמביאות לשחיקה של הספה ולפגיעה במראה ובצורה שלה: אל תמקמו ספת עור במרפסת, ורצוי שגם לא במקום חשוף מדי לקרני השמש.
עוד משהו שחשוב להימנע ממנו הוא הנחה של עיתונים על גבי הספה, מכיוון שהדיו עוברת אליה ויוצרת כתמים אותם קשה מאוד להסיר. מיותר לציין שמומלץ מאד שלא לשתות או לאכול על גבי הספה.