שטיח יוצר בבית או במשרד אווירה חמימה ונעימה, אווירה ביתית. במיוחד בחודשי החורף, כשקר וסגרירי בחוץ, אין הנאה גדולה יותר מלשבת על השטיח. גם עבור הילדים הישיבה על השטיח בעת משחק היא מהנה וכך אין צורך לדאוג שיתקררו. עם זאת, השטיח צובר לא מעט לכלוך במשך הזמן. הלכלוך כולל פירורים, אבק, חלקיקי שומנים ובמקרה הפחות טוב הוא גם עלול להתלכלך מאוכל ושתיה או צבעים ולצבור עליו כתמים שקשה מאוד להוריד. לכן, מומלץ מלכתחילה לתת לשטיח טיפול מסור אך לדעת שגם במקרה שנשפך מיץ או צבע עדיין הדבר לא אבוד ואפשר לנקות את השטיח.
הסוד: תגובה מהירה לניקוי שטיחים
חומרי ניקוי הנדרשים לניקוי שטיחים אינם בהכרח חומרים ייחודיים או כאלה שיש רק למקצוענים בתחום. החשוב ביותר בניקוי כתם כלשהו מהשטיח הוא תגובה מהירה. ככל שהתגובה תהיה מהירה יותר הכתם לא יספיק לחלחל לעומקם של סיבי השטיח אלא להשאר בחלקם החיצוני. כתמים קשים ניתן לנקות עם חומר ניקוי מיוחד של שטיחים אך כתמים קלים יותר של משקאות למשל ניתן להשתמש בחומרי ניקוי ביתיים כמו סבון נוזלי בשילוב של מים ומעט חומץ. תמיסה של כף סבון, ליטר מים חמים ומעט חומץ עוזרת בניקוי כתמים שונים. כתמים שומניים ירדו בעזרת חומר ניקוי חזק יותר הסופח שומנים. יתכן שכאן כן ידרש שמפו לניקוי שטיחים אך גם כאן הדבר תלוי במהירות התגובה. לפני השימוש בתמיסה או בשמפו לניקוי שטיחים מומלץ לנקות את הכתם בעדינות עם מטלית לחה. אחת הטעויות שיש נטיה לעשות בזמן הניקוי היא שפשוף חזק. שפשוף שטיחים לא יועיל אלא רק יזיק- השפשוף יחדיר את הכתם לעומק הסיב לכן הקפידו רק לספוג את הכתם בעדינות. לאחר הניקוי יש לייבש את האזור עם מטלית יבשה או בעזרת מייבש שיער.
ומה לא לעשות?
בניקוי שטיחים, יותר משיש מה כן לעשות בכדי לשמור על השטיח, יש מה לא לעשות. אל תשתמשו בשואבי אבק בעלי עוצמה חזקה מדי אלא בשואבי אבק סטנדרטיים. לא מומלץ לתלות את השטיח לצורך ניעור או ניקוי- התליה מותחת את הסיבים באופן שיביא לשחיקתם. ניעור השטיח על ידי תפיסה בקצותיו אינה טובה- היא עלולה עם הזמן לגרום לפרימת הסיבים. חשוב מאוד לא להרטיב את השטיח ובמידה ונרטב לדאוג לייבושו בהקדם האפשרי. דבר נוסף שאנשים נוטים לעשות כאשר הם מתעצלים להוציא את שואב האבק הוא טאטוא השטיח. טאטוא השטיח לא מועיל אלא רק מדביק עוד יותר את האבק, במיוחד חלקיקי האבק המיקרוסקופיים אל הסיבים. לכן, עדיף לחכות עוד קצת ולשאוב אבק. מומלץ לשאוב אבק פעמיים בשבוע.